Biztos elég nyitott vagy?

Az első bejegyzések között már írtam arról, hogy szerintem nem árt egy kis önismeretet gyakorolni, mielőtt az ember rövidtávú lakáskiadásra adja a fejét, mert tényleg nem mindenkinek való. Ha azokkal a dolgokkal, amiket felsoroltam nem állsz hadilábon, akkor mondanék még néhányat, amit tényleg érdemes megfontolni.


A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL ÉRKEZNEK VENDÉGEK 

one-world-group.jpgTényleg. A világ bármely tájáról. Ha nem érzed magad kellőképpen nyitottnak arra, hogy a lakásodban vendégül láss bármilyen országból érkező turistát, a klasszikust idézve "fajtól, vallástól és szexuális irányultságtól függetlenül", akkor ez a tevékenység nem neked való. Persze vannak olyan közvetítő oldalak, ahol te döntheted el, hogy egy-egy vendég foglalását elfogadod vagy elutasítod, de egy idő után az oldal minden egyes elutasításért hátrébb fog sorolni, no persze nem beszélve arról, hogy akkor az egésznek mi értelme van? 

ELTÉRŐ KULTÚRÁK, ELTÉRŐ SZOKÁSOK

jump.jpgSzerintem hosszú távon csak úgy lehet ezt a tevékenységet, mint bármely más szakmát is folytatni, ha tényleg örömünket leljük benne. Mint említettem, az alap, hogy amennyire csak lehet, legyünk nyitottak. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy olyan dolgokat megengedjünk bármely vendégünknek, amit saját magunknak sem engednénk meg. Legyen szó a kanapén cipőben ugrálásról, lakáson belüli dohányzásról, hangoskodásról, (kinek mi), fektessünk le szabályokat!

Legyen egy konkrét elképzelésünk, hogy mi a határ, és ezt kommunikáljuk is. Legtöbb esetben a konfliktus szerintem tényleg az eltérő kulturális háttérből fakad, de néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Már az adatlapunkon fektessünk nagy hangsúlyt arra, hogy kifejtjük, milyen típusú szálláshely is vagyunk, és mit várunk el a vendégtől. Simán mehet a buli hajnalig? Csak kifejezetten nyugis párokat várunk? Nem szeretnénk semmilyen kisállatot? Mondjuk el nekik. Jobb mindent még az elején tisztázni, és egy idő után ez úgy is ki fog alakulni, hiszen a nálunk megszálló vendégek véleménye alapján szépen ki fog rajzolódni a lakásunk hangulatvilága, a házigazda személyisége, és nem utolsó sorban, hogy milyen típusú emberek érezték jól vagy éppen rosszul magukat nálunk.

Egy idő után ennek megfelelően olyan vendégek fognak nálunk szállást foglalni, amilyenekkel mi, házigazdák is biztosan elégedettek vagyunk, és nyugalommal nyújtjuk át nekik a lakásunk kulcsát. Annyit az egész nem ér szerintem, hogy az ember élete egy folyamatos aggódás legyen azon, hogy az adott vendég vajon éppen hogyan viselkedik az ingatlanjában.

TŰRÉSHATÁR-TESZT

Man-Steaming-Mad-300x200.jpgSajnos a legnagyobb igyekezeted és jóindulatod ellenére is lesznek vendégek, akik egyszerűen tényleg nem szimpatikusak. Arrogánsak, kötözködnek, kezelhetetlenek. Ez mondjuk szerintem kifejezetten ritkán fordul elő, de a nagy számok törvénye alapján sajnos megesik. Ekkor érdemes elővennünk a legjobb énünket, és a lehető legdiplomatikusabban megoldani a szituációkat. Még ha a nehezünkre is esik, még ekkor is érdemes biztosítani a vendéget, hogy mindenben a rendelkezésére állunk.

Ismételten ne feledjük, nem vagyunk kötelesek mindenáron eltűrni a vendéget, és ha alá tudjuk támasztani valós érvekkel, bizonyítékokkal a problémát, akkor a szállásközvetítő oldalak ügyfélszolgálata a legtöbb esetben a segítségünkre tud lenni mindenben, és megfelelően kezelni a panaszokat, alapos indok esetében (rongálás, egyéb károk okozása esetén) a vendéget a szálláshely azonnali elhagyására is megkérhetjük.

KÖZBEN TE IS VÁLTOZOL

relax.jpg

Viszont azt is tapasztalatból mondom, hogy az ember menet közben is sokat változik, és lehet, hogy azok a dolgok, amik a kezdetekben nagyon zavarták a vendéglátással kapcsolatban (egy-egy eltört pohár, elhagyott kulcs, vörösborfoltos szőnyeg, stb.), egy idő után a tevékenység szerves részévé válnak, és megtanulhatunk együtt élni a gondolattal, hogy ez bizony ezzel jár, és egyáltalán nem biztos, hogy akkora feneket kell keríteni bizonyos dolgoknak. 

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz!