Házirend a lelke mindennek!

marcsi4.jpgRengeteg kezdő házigazda keres meg azzal a kéréssel, hogy küldjem el nekik a házirendemet. Mert ugyebár házirendet írni alap, és mindenkinek melegen ajánlott. Hiszen a házirendünk tartalmazza azokat az alapvető szabályokat, amik minden vendég számára örök érvényűek. Bevallom őszintén, a házirendem folyamatosan változik, formálódik, bővül. Éppen ezért nem hinném, hogy létezhet egy sablon házirend, hiszen mindenkinek más szabályok betartása jelent nyugalmat.
Mégis, hogyan nézzen ki egy házirend? Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy egy házirend akkor jó, ha minél alaposabb, és mindenki számára érthető. Vegyük figyelembe, hogy a világ minden tájáról érkeznek hozzánk vendégek, néha teljesen eltérő kultúrából, szóval lehet, hogy maga a “csend” szó sem jelent mindenkinek ugyanazt, mint ahogyan az “érezd magad otthon” interpretálása is kifejezetten széles skálán mozoghat eltérő kultúrájú vendégek esetén.
Szóval legyünk körültekintőek, de azért irreális elvárásaink se legyenek, és ne akarjuk azt sem, hogy a vendégeink börtönben érezzék magukat, ahol nem mozoghatnak, tevékenykedhetnek szabadon, mert kvázi mindent megtiltunk nekik.
Ha azt szeretnénk, hogy vegyék le a cipőjüket, akkor erre külön hívjuk fel a figyelmüket. Ha a ház biztonsága és a szomszédok nyugalma miatt fontos, hogy az összes létező rács mindig zárva legyen, nyomatékosan kérjük meg őket, hogy erre figyeljenek. A listát sorolhatnám a végtelenségig, a lényeg az, hogy vegyük a fáradságot, csak egyszer kell nekiülni és alaposan megírni, utána időről időre módosítható, kiegészíthető.
Amit viszont javaslok, hogy érdemes már a szállásunk leírásánál feltüntetni a vendéggel szemben helyezett elvárásokat, így nagy meglepetés senkit nem érhet, hiszen a vendég érdeke is, hogy figyelmesen elolvassa, hol is szeretne megszállni.
Én a biztonság kedvéért a foglalás utáni első üdvözlő levelemben is el szoktam küldeni nekik a részletesebb leírást, valamint a lakásban is van kihelyezve egy házirend. Szóval tényleg érdemes önvizsgálatot tartani, alaposan átgondolni, hogy nekünk mi a fontos, és az alapvető együttélés szabályain kívül megírni a saját otthonunkra formált szabályzatot, és ezt kommunikálni is a vendégek felé.  

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés