Mikor beszélünk hosszútávról?

Tudtad, hogy akár egy egynapos lakáskiadást is lehet hosszútávú bérbeadásnak tekinteni?

hosting.jpgA hosszútávú ingatlan bérbeadásnál kérdésként merülhet fel, hogy mit értünk „hosszútáv” fogalmán? Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon hol a határ? 30 vagy 90 napnál? Hogyan lehet ezt meghatározni? A választ nem lehet ennyire konkrétan megadni, hiszen önmagában a cél az, ami meghatározza, hogy hosszú vagy rövidtávról beszélünk! És miért fontos ez? Mert eltérő adózási módok vonatkoznak mindkettőre.

Mi történik, ha bérbe adom a lakásom 1 évre, de a bérlőm másnap kiköltözik és visszaadja a kulcsokat, a szerződés pedig megszűnik? Attól, hogy egy napig tartózkodott a lakásomban, már rövidtávú kiadás lesz belőle? Jön rögtön az újabb kérdés: akkor mit tegyek? Engedélyem sem volt! Nem volt hozzá adószámom! Nem tudtam számlát adni! Mi történik? Megbüntet az adóhatóság? A válasz egyértelmű: nem! „Egy nap nem a világ”! A rövid időtartam miatt még nem minősül a bérbeadás rövidtávú lakáskiadásnak! Hogy miért? Mert önmagában a körülmények alapján kell meghatározni, hogy minek minősül az eset.

Ha feltesszük a következő kérdéseket, egyértelművé válik, miről beszélek:

  • Mi volt a cél?
  • Miről szólt a szerződés? (Vigyázz! A szóbeli megállapodás is szerződés!)
  • Ki fizette volna a rezsit?
  • Milyen fizetési ütemezésben állapodtatok meg?
  • Mi volt az időtartam, amire bérbeadtad eredetileg az ingatlant?
  • Olyan helyen hirdetted meg a lakásod, ahol mások csak rövidtávra hirdetnek?

law_stock_good.jpg

Számos hasonló kérdést lehetne még feltenni. De a fentiekből is egyértelműen kitűnik, hogy önmagában hosszútávra adtuk bérbe a lakásunkat, a bérlőnk is hosszútávra „rendezkedett be”, vállalta a rezsifizetést, havonta fizetett volna, egy évig maradt volna, stb. Az, hogy egy nap múlva például meggondolja magát vagy a váratlan körülményei kényszerítik arra, hogy kiköltözzön, önmagában nem minősíti át a bérbeadást rövidtávú kiadássá, így nem kell az arra vonatkozó szabályokat alkalmazni.

Hogy a fenti esetben milyen adózási és elszámolási teendők vannak, és mit célszerű az ilyen és ehhez hasonló történések megelőzése érdekében tenni, mindig érdemes hozzáértő, tapasztalt szakemberrel egyeztetni!

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV (BÉRLŐK, ALBÉRLŐK A LAKÁSBAN):

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés