Végre legális az Airbnb!

holiday-rental.jpgMármint mostantól legálisan szolgáltat a piacvezető szállásközvetítő oldal San Francisco-ban is. Kicsit ironikus, hogy pont abban a városban nem volt eddig legális a rövidtávú lakáskiadás tevékenység, ahol a céget 2008-ban alapították, és azóta a 192 ország 33 ezer városában kínál több mint 800 ezer kiadó lakást vagy szobát. 

Az Airbnb és számos nagyváros az Egyesült Államokban évek óta harcban áll egymással, mivel sehogyan sem tudtak (és számos helyen a mai napig nem tudnak) megegyezni a rövidtávú lakáskiadás szabályairól.

Miért is olyan furcsa és bonyolult ez az egész? Azt jó tudnunk, hogy az USA-ban teljesen másképp működik az ingatlanpiac, mint mondjuk Magyarországon. A legtöbb ember bérli a lakását egy-egy épületben, akár egész életén keresztül. Iszonyatos procedúrákon kell keresztülmenni ahhoz, hogy egyáltalán valaki bérleményhez juthasson. Igazán jó kiadó lakást reális áron szinte lehetetlen találni, egy-egy megüresedett lakásért általában sorban állnak az emberek.

Az épületek általában egy tulajdonos kezében vannak, és vele szerződik le a bérlő. Ahhoz, hogy jó bérleményhez juthassunk, mindenféle banki papíroktól és előéletünkről szóló referenciáktól kezdve talán csak a fehérneműnket nem is be kell mutatnunk. Viszont cserébe elég sok biztosítékot is kap a bérlő, és ha egyszer sikerül valamit megkaparintani, akkor azt nehezen hagyja el a bérlő.

madrid-airbnb-2014-640x300.jpg

Amióta az Airbnb a reneszánszát éli, az amerikai nagyvárosokban is, mint pl. San Francisco-ban, elég sokan rájöttek, hogy nem kevés jövedelemre tehetnek szert, ha kiadják az ingatlanjaikat. Sok esetben számos épülettulajdonos több lakást, de volt, ahol a teljes épületet Airbnb hotellé változtatta, hiszen így az eddigi bérleti díjnak akár a tízszeresét is be tudta szedni havi szinten. Kérdezhetnénk jogosan, hogy ez miért baj? Épp az előbb említett problémák miatt. Vagyis így is alig van normális áron kiadó lakás San Francisco-ban, és azok, akiknek tényleg életvitelszerűen lenne szükségük lakásra (mert ott dolgozik, jár iskolába, stb.), sajnos nem jutnak ingatlanhoz, mivel azokat nem nekik adják ki, hanem illegálisan turistáknak. Ezért a legtöbb városban eddig is volt egy törvényi szabályozás, hogy ingatlant nem lehet 30 napnál rövidebb időre kiadni, így ellehetetlenítve az Airbnb házigazdákat a pár napos lakáskiadástól. Igen ám, de a kiskapu erre is megtaláltatott, a házigazdák aláírattak 30 napos bérleti szerződéseket a vendégekkel, majd 4-5 nap után azt felbontották. És mivel normális szabályozás nem létezett, ezért nyilván az adókat sem az államnak, sem a helyi önkormányzatoknak nem tudták befizetni az emberek, még ha nagyon akarták is volna. Ez esetben dollármilliókról beszélünk, nagyvárosonként, évenként. Az Airbnb évek óta ezért harcolt, hogy ugyan módosítsanak már a szabályozásokon, hiszen akár tetszik, akár nem, de a megosztáson alapuló társadalom itt van, dübörög, megállíthatatlan és visszafordíthatatlan, így vagy lép a kormányzat is, vagy elesnek az adóktól, és lehet egyesével perelgetni az embereket is. Megjegyzem, New York még mindig ebben van, sajnos.

A hosszasra elnyúló viták és tüntetések meghozták a gyümölcsét, és San Francisco végre megváltoztatta a szabályozást. A jelenlegi törvények alapján egy évben maximum 90 napot lehet kiadni az Airbnb-n az elsődleges lakásunkat (ez lehet bérlemény is), ezzel megpróbálják megőrizni az adott környék lakóövezet jellegzetességét, azaz hogy ne csak turistákból és hitelekből álljanak teljes utcák. Természetesen ennek fényében az adók befizetésére mindenki kötelezetté válik. 

adminisztráció.jpg

S hogy mindez miért érdekes nekünk, magyaroknak? Elsősorban örülhetünk neki, hogy minden jogi hercehurca nélkül szabadon dönthetünk az ingatlanjaink sorsa felől. Viszont sajnos még mindig azt tapasztalom, hogy sokan csak úgy belevágnak az "Airbnb-zésbe" anélkül, hogy tisztában lennének a tevékenység folytatásához szükséges alapvető követelményekkel, adóvonzatokkal. Bármilyen meglepő is, de Magyarországon teljesen kidolgozott törvényi szabályozás van évek óta életben a rövidtávú lakáskiadásra. Így mindenkit arra buzdítok, hogy vegye a fáradságot, és ha még nem tette volna meg, szerezze be a kellő engedélyeket, egyeztessen könyvelővel, adótanácsadóval, hogy biztos legyen benne, mindent a törvényi előírásoknak megfelelően tesz.

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz!