Így jön össze a milliós bírság!

cheat_322.jpgSok „feketéző” tisztában van azzal, hogy vannak kockázatok, ha engedély nélkül végzi az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységét. De vajon mennyien tudják, hogy valójában mekkora is ez a kockázat? Ebben a bejegyzésben adótanácsadónk, Kis-Vén Valéria összegyűjti, milyen büntetésekre számíthatunk, ha fennakadunk egy ellenőrzésen. 

A jogszabályokat fellapozva viszonylag könnyen megtalálhatjuk azokat a szankciókat, amik az egyes kötelezettségek elmaradása esetén következnek be. Sőt, a megfogalmazás is viszonylag könnyen érthető – ellentétben a magyar jogrendszer általános bonyolultságával.

A szankciók közül érdemes kiemelnünk az adóbírságot, a mulasztási bírságot és a késedelmi pótlékot. Ezek egymástól függetlenül, de nagyon sok esetben együtt kerülnek kiszabásra az adóhatóság részéről egy-egy ellenőrzés kapcsán. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a kockázatokkal, melyek a mulasztásaink, a figyelmetlenségünk, a pontatlanságunk vagy épp a jogszabályok nem ismerete miatt merülnek fel.

Leegyszerűsítve a fent említett kategóriákat a következők mondhatók el:

Adóbírság: az adóhiány 50, illetve 200%-a lehet.

Mulasztási bírság: felső határ került meghatározva a törvényben. Magánszemélyeknél 200 ezer, más adózóknál 500 ezer forint, bizonyos esetekben 1 millió forint, bizonyos mulasztások esetén.

Késedelmi pótlék: a jegybanki alapkamat kétszeresének napra időarányosított része. Az adó késedelmes megfizetésével érintett időszakra számoljuk.

Hogy mire érdemes figyelni szállásadónként? Vegyünk egy – sajnos – elég gyakori esetet:

Magánszemélyként egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végzünk. Nincs engedélyünk az önkormányzattól, nem jelentkeztünk be a NAV-hoz, így nincs adószámunk sem, következésképp nem tudunk számlatömböt venni és számlát sem kiállítani. Jön egy vendég, egy éjszakáért fizet készpénzben 20 ezer Ft-ot. Tegyük fel, hogy ez az első vendég, az első „fekete” bevételünk és ezt a tavaly decemberben szereztük, de miután megtudtuk, hogy adózni kellett volna, többet nem adtuk ki a lakást! Mik a következményei?

A jövedelem kiszámításánál vegyük alapul a 10%-os költséghányad alkalmazását, mivel a tételes átalányadózást utólag választani nem lehet, a tételes költségelszámolást pedig nem éri meg választani, mert utólag nincs 10%-ot meghaladó összegről bizonylatunk. Ráadásul áfa-körös tevékenységről beszélünk. Alanyi áfa mentesség választását sem jelentettük be, így 18%-os áfával kell számolnunk, amit a 20 ezer Ft magában foglal!

Tehát, először visszaszámolva az áfát: 3.050 Ft áfa. A szállásdíj: 16.950 Ft. 10% költséget levonva a szállásdíjból, marad 15.255 Ft jövedelmünk. Erre kell fizetnünk 16% személyi jövedelemadót és 27% egészségügyi hozzájárulást. Összesen 43% az adóteher, azaz 6.560 Ft az elmaradt adó. A be nem szedett, ám megfizetendő idegenforgalmi adó szállásdíj után (vegyük alapul a 4%-os mértéket): 678 Ft.

bunti1.jpg

 

bunti2.jpg

(A késedelmi pótlék összege jelen példában elenyésző, ezzel most nem számolunk!)

A fentiekből látni, hogy egy kis „apró” 20 ezer forintnyi bevétel eltitkolása akár 150-szeres terhet is jelenthet.

Szükséges megjegyezni, hogy a példába a maximálisan kiszabható büntetési tételek kerültek bele, kizárólag azért, hogy belássuk: komolyan kell venni a tevékenység adminisztratív és adózási feladatait is! Az adóhatóságnak bár joga van kiszabni a maximális bírságokat, de mindig egy mérsékelt összeggel szokott indítani, kifejezve, hogy a cél nem a tevékenység ellehetetlenítése, hanem kvázi figyelmeztetésül szolgál, ösztönöz a jogszabályok betartására! A fentiekben felsoroltak esetén sem jellemző, hogy az adóhivatal minden mulasztási tételre egyesével szabjon ki bírságot, de tisztában kell lennünk azzal, hogy ezt jogilag megteheti és a szabályok ismételt be nem tartása egyre magasabb és magasabb összegű bírságokat fog magával vonni.

Ezen túlmenően képzeljük el a példában felvázolt eset szankcióit egy olyan tevékenységre nézve, amely már évek óta illegálisan folyik. Több tíz, akár több száz vendég is megfordulhatott ennyi idő alatt az adott lakásban. Ugye jobb, ha ki sem számoljuk, milyen hatalmas összegű bírságokkal lehet kalkulálni?

Felvetődik a kérdés: a fentiek tükrében valóban megéri kockáztatni? Remélem, hogy a tartalomból mindenki számára egyértelmű a válasz is: EGYÁLTALÁN NEM!

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülünk, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés