Szállásadó vagy!

swan.jpgPár hete egy kedves ismerősöm felhívott, és ahogyan ez lenni szokott, megkérdezte, megadhatja-e a számom egy barátjának, aki szeretné külföldi turistáknak kiadni a budai lakását. Mondtam, persze, hívjon csak fel. Fel is hívott, és rögtön a lényegre tért, miszerint szeretne lakásszállodát csinálni a lakásából. Mondtam, hogy a legjobb helyen jár, és szívesen segítek neki, de első körben kell szereznie egy engedélyt az önkormányzattól egyéb-szálláshely szolgáltatásra. A válasz erre az volt, hogy nem, ő nem egyéb szálláshelyet szeretne, hanem lakásszállodát. Ismét elmondtam neki, hogy hívhatjuk bárhogyan, ha Airbnb-n szeretné kiadni a lakását, akkor bizony neki egyéb-szálláshely üzemeltetővé kell válnia. Jó néhány perc csak azzal telt el, hogy ezt a részt tisztába tettük, és utána rátérhettünk a további témák átbeszélésére.

Ekkor persze már javában szerveztük az előadást, és állítottuk össze azokat a témákat, amik megkerülhetetlenek mind kezdők, mind haladók számára. Viszont ez után a telefonbeszélgetés után tudatosult bennem igazán, hogy ahogyan évekkel ezelőtt én sem tudtam, mi fán terem a rövidtávú lakáskiadás adminisztrációs része, ugyanúgy nagyon sokan az alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában. Az előadásra éppen ezért úgy állítottuk össze az anyagainkat, hogy teljesen az alapoktól kezdjük, és legrosszabb esetben, ha valaki már előrehaladottabb állapotban van az adózás és adminisztráció útvesztőjében, akkor kaphasson néhány megerősítést, hogy mégis jól csinálja, amit csinál, vagy akár idejében észbe kaphasson, hogy érdemes lenne itt-ott korrigálnia. 

Majd elérkezett az előadás ideje, a részt vevők nagyon vegyesek voltak, volt aki még csak gondolati szinten foglalkozik a kiadással, és valóban volt olyan is, aki csak megerősítés miatt jött, hogy tényleg mindent a nagykönyv szerint csinál-e. Rengeteg témát érintettünk, és jó volt látni, ahogyan áll össze a kép sok-sok ember fejében, a megannyi kérdés pedig szép lassan megválaszolásra kerül.  

majus3.jpg

Aztán volt egy pillanat, amikor éppen az online pénztárgépet kiváltó, ügyfélkapun havonta beküldendő jelentés részleteiben merültünk el. Én az első sorban ültem, és kíváncsiságból hátrafordultam, hogy a jelen levők arckifejezését megnézzem, és talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy sokak arcára a teljes kétségbeesés és pánik ült ki, néhányan azt is hangoztatták, hogy akkor inkább az egészbe bele sem kezdenek. Azt gondolom, mi ennek eldöntésében sajnos nem tudunk segíteni, ezt mindenkinek maga kell tudnia mire van energiája és ideje, a kezdeti lépések előtti lépésekről is hosszasan elmélkedtem korábban.


ifa_bevallas5.jpgViszont ha mégis úgy döntesz, hogy belevágsz, akkor nem árt az alábbi fogalmakkal tisztában lenned, miszerint akár tetszik a megfogalmazás, akár nem, de egyéb-szálláshely üzemeltető leszel. Szükséged lesz adószámra, önkormányzati engedélyre, az ingatlannak meg kell felelnie bizonyos ÁNTSZ előírásoknak, minden vendégednek számlát kell kiállítanod, ha szerencsés vagy, akkor különböző adózási formák közül választhatsz (de nem kedved szerint, hanem bizonyos feltételeknek megfelelve), vendégkönyvet kell vezetned, minden hónapban idegenforgalmi adót kell fizetned, melynek havi adminisztrációja is van. Ha nem szeretnél online pénztárgépet vásárolni, kérheted a mentességet, de havonta le kell jelentened a készpénzes számláidat, amihez rendelkezned kell ügyfélkapuval. Ezek az alapok.

MERT SZÁLLÁSADÓ VAGY.

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV (BÉRLŐK, ALBÉRLŐK A LAKÁSBAN):

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés