Így úszd meg olcsóbban a banki költségeid!

atmfee.jpgBiztosan a legjobb módot választottad a lakáskiadásodból származó bevételek kifizetésére?

Az online szállásközvetítő oldalakon különböző kifizetési módokat lehet beállítani. Érdemes egy kis időt szentelni a rendszer megismerésére, mivel akár több ezer forintnyi tranzakciós díjat számolhatnak fel minden egyes foglalás kifizetése után.

Ha a PayPal kifzetést választottad, akkor nem árt tudni, hogy Magyarországon csak magyar, forint alapú bankszámlával tudod összekötni a PayPal fiókodat, tehát hiába érkezik EUR vagy USD-ben az utalásod, a PayPal-ről a magyar folyószámládra való átvezetéskor a saját árfolyamukon fogják átváltani a pénzt, ami sajnos a tapasztalatok szerint sokkal rosszabb, mint az éppen aktuális MNB árfolyam, nem beszélve arról, hogy a PayPal 5% jutalékot is felszámol a tranzakcióért. A Holiday Lettings és Airbnb oldalakon érdemes erre nagyon odafigyelni. 

De hasonlóan szomorú lehet a helyzet, ha pl. a Housetripen történt foglalás után forintban szeretnéd megkapni a kifizetéseid. Itt akár utalásonként 2000 Ft-nyi tranzakciós díjat is felszámolhat a bank. 

bank-fees-300x226.jpg

Mi a megoldás?

Tanulmányozzuk a kifizetési lehetőségeket, mert míg pl. a Holiday Lettingsen egy évvel ezelőttig csak PayPal-en keresztül lehetett megkapni a bevételt, addig mostanra minden gond nélkül devizaszámlára is kérhetjük a kifizetést. Érdemes tehát mindig napra késznek lenni, mert folyamatosan vezetnek be újításokat.

A Housetrip fiókunkat érdemes EUR bankszámlával összekötni, míg hasonló a helyzet az Airbnb-vel is, bár ott ha forintban kéred a kifizetést, akkor is egyéb tranzakciós díj nélkül, az MNB által közölt árfolyamon fog megérkezni a számládra az összeg. Ha nincs EUR bankszámlánk, akkor a Housetrip-től kérhetjük, hogy egy bizonyos összeghatár elérésekor, vagy meghatározott időközönként történjen meg a kifizetés a HUF számlánkon, és bár ekkor is levonják a 2000 Ft-ot, de több foglalás utáni összeg után. Ugyanez a helyzet az Airbnb-nél is, azaz nem szükséges minden foglalás után kérni a kifizetést, bár ott külön extra költségek felszámolását én nem tapasztaltam, bárhova is érkezzen a kifizetés.

airbnb-card.pngAz Airbnb-n lehetőség van még az előadáson is bemutatott Payoneer Mastercard kártyára kérni az utalásokat, ilyenkor a kifizetés egy virtuális amerikai bankszámlára érkezik USD-ben, ez azoknak javasolt, akik esetleg sokat utaznak, és a Payoneer kártyájukkal külföldön vagy akár itthon is online vásárolnak, vagy USD-t szeretnének készpénzben felvenni. Bár van egy éves 12 dolláros számlavezetési díjuk, és egyéb banki költségek a készpénz felvételekor, ezeket a felmerülő költségeket egyszerűen ellenőrizhetjük az oldalukon megtalálható díjszabásokból.

A hazai bankoknál is nagy eltérések lehetnek a különböző bankszámla vezetési díjak között, úgyhogy nem árt jól körbenézni, mert a havi díjak és tranzakciós díjak még további több tízezer forintot is kitehetnek éves szinten, viszont ha nem forintban szeretnénk tartani a bevételeinket, akkor mindenképpen érdemes elgondolkozni, hogy hol nyissunk deviza alapú bankszámlát.

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Szeretnél még több gyakorlati tudásra szert tenni? ÚJDONSÁG: Kiscsoportos gyakorlati tréning Budapesten, ahol egy nap alatt megtanítunk az összes fontos beállításra, és eligazítunk az adózás rejtelmeiben is!

Először a kezdeti lépésekkel, adózási formákkal szeretnél tisztában lenni? Gyere el következő ELMÉLETI ELŐADÁSUNKRA, és minden egyből világos lesz. Küldd el JELENTKEZÉSED most!