Hol érdemes hirdetni?

Magyarországon szinte mindenki csak az Airbnb-ről  beszél, hiszen valóban ez az egyik legismertebb közvetítő oldal, pedig számos oldalon érdemes egyszerre jelen lenni. Az elmúlt pár évben én is nagyon sok oldalt kipróbáltam, és bevallom őszintén, az első pár hónapban nekem a Housetrip volt az egyértelműen befutó, majd mindent felülírt az Airbnb, és azóta szinte csak onnan kapok foglalásokat. De azért íme egy lista, hogy hol érdemes megjelenni a lakáshirdetéseinkkel. Ide most csak olyan oldalakat válogattam össze, ahol a listázás ingyenes, és "csak" jutalékot kell fizetnünk az adott oldalnak minden foglalás után. 

channel-manager.png

AIRBNB.COM

Piacvezető a közvetítő oldalak közül, nagyon sokat költ reklámokra, így a világ minden pontján ismerik.

Előny: Nagyon könnyű a kezelőfelülete, teljes mértékben a közösségi élményre épít, hiszen nem csak a vendégek tudják értékelni a nálad töltött tartózkodást, de a házigazda is tudja minősíteni a vendéget, mellyel a többi házigazdának tud segíteni. Így mindenkinek érdemes a legjobbat nyújtania, házigazdának érdemes nagyon odatenni magunkat, de a vendégnek is érdemes jól viselkednie, hiszen neki is fontos a jó értékelés. A jutalék is nagyon baráti, mindössze 3%-ot vonnak le tőlünk, a szervizdíj a vendéget terheli. Szuper okostelefon alkalmazásuk is van. A kifizetés az oldalon keresztül történik, a jutalékkal csökkentett összeg érkezik a számládra. Nagyon jól be lehet állítani a lemondási feltételeket, ezáltal maximális biztonságot adva a házigazdának, ha a vendég le szeretné mondani a foglalást. 

Hátrány: Sajnos nem lehet külön időszakokra beállítani minimum vendégéjszakát, ami ha az ember már gyakorlott házigazda, akkor tudja, hogy milyen fontos egy-két éjszakás lyukat is kitölteni, de úgy, hogy ne annak a kárára menjen, hogy a kiemelt időszakokra is beessenek 1-2 éjszakás foglalások, mert az viszont nagyon keresztül tudja húzni a számításainkat.

UPDATE: 2015 év elejétől be lehet állítani különböző hosszúságú vendégéjszakákat is a naptárban, ITT megmutatom, hogyan! 

HOUSETRIP.COM

Mivel engem szerencsére nagyon előre sorol az oldal, ezért én csak jó tapasztalatokról számolhatok be, mint említettem, eleinte szinte csak innen voltak foglalásaim, de sajnos szinte mindenkitől azt hallom, hogy még érdeklődése sincs ezen az oldalon, nem hogy foglalása.

Előny: Nagyon könnyen kezelhető az oldal, a naptárban számos árral és minimum vendégéjszakával lehet variálni. A legjobb hír pedig, hogy a házigazdának semmilyen jutalékot nem kell fizetnie, minden szervizdíj a vendéget terheli. Az okostelefon alkalmazásuk is teljesen rendben van. A kifizetést itt is az oldal intézi a bankszámládra, a lemondási feltételek is teljesen rendben vannak, és védik a házigazdát. 

Hátrány: Azon kívül, hogy lehet hogy soha az életben nem lesz foglalásod erről az oldalról, túl sok hátrányt nem tudok felsorolni, talán csak annyit, hogy nincs lehetőséged a vendégről véleményt írni, max. az ő véleményére tudsz láthatóan reagálni. A vendég viszont egyáltalán nincs motiválva, hogy hagyjon véleményt, így néha kicsit nehézkes rávenni őket, pedig ezen az oldalon nagyon sokat számít a rangsorolásban, hogy hány pozitív vélemény van a szálláshelyedről. 

HOLIDAYLETTINGS.CO.UK

Nagyon sok változáson ment keresztül ez az oldal is, régebben csak promóciós kereteken belül tudtál ingyen megjelenni, és féléves, éves díjaik voltak, de a piaci változásokra elég hamar reagáltak ők is, és most már egy jó ideje ingyen lehet megjelenni a hirdetéseinkkel. 

Előny: Ha itt hirdetünk, a lakáshirdetés automatikusan megjelenik a TripAdviser oldalán is. Szerintem a legszuperebb naptárkezelő oldallal rendelkeznek, több mint egy teljes évet tudsz egy oldalon átlátni, amit én nagyon szeretek. Nekem innen valamiért mindig hosszabb, azaz legalább 5 napos foglalásaim szoktak érkezni, ami nagy barátja a házigazdának, mert így nem kell 3-4 naponta a takarítással és vendégfogadással bíbelődni. Az utalást is ők intézik, a 3%-os jutalékkal csökkentett összeg a bakszámládra érkezik. 

Hátrány: Bármilyen könnyen is kezelhető a naptár, sajnos nem lehet összeszinkronizálni más naptárakkal. Ez megint csak akkor nagyon fontos, ha több oldalon is hirdetsz, hiszen az állandóan frissen naptár elengedhetetlen, hogy sikeresen tudd ezt a bizniszt bonyolítani. 

BOOKING.COM

Nos, én a Booking.com-ot csak a mumusnak nevezem. Eredetileg hotelekre lett létrehozva, és jó ideig nem is nagyon engedtek magánszállásokat regisztrálni. Viszont vannak annyira óriásiak és világszerte ismertek, hogy nem lehet kikerülni őket. 

Előny: A világ legnagyobb szállásközvetítő oldala, mindenki ismeri őket, ezért jó eséllyel szépen fel is lehet futtatni a bizniszt az oldalukon. 

Hátrány: Sajnos magánszállásadónak nagyon sok probléma akad az oldallal, és csak reménykedhetünk, hogy az állandó ígérgetésből a házigazdák felé lesz is valami, mert különben nagyon macera a jelenlét. Bár az oldal könnyen kezelhető, mégis nagyon szűk teret ad a variálásra, a naptárfrissítésen, minimum éjszakák számán és áron kívül a fotókkal tudsz játszani, minden más az ő kezükben van.

A többi oldallal ellentétben, ők generálják a leírásokat a hirdetéshez, ez által nem tudod kihangsúlyozni, hogy pl. milyen csendes a kerted, vagy hogy épp tegnap lett a teljes lakás felújítva. Ráadásul ha több lakást is listázol be egy épületen belül, nem tudod elkülöníteni a funkciókat, az vagy mindegyikre vonatkozik, vagy egyikre sem. 

Továbbá, ha magánszemélyként adjuk ki a szállásunkat a Booking.com oldalán, akkor sajnos teljesen védtelenek vagyunk. Mivel az oldal semmilyen fizetési tranzakciót nem bonyolít, ezért csak készpénzben tud a vendég fizetni, érkezéskor. Már ha megérkezik. Ha nem, akkor bukjuk a napokat. Nekem eddig kb. 10 foglalásom volt, ebből 3 vendég jelent is meg, és teljesen meg voltak elégedve, de az összes többi lemondta, szerencsére még időben, ahogy hallom másoktól, sokan sajnos nem ilyen szerencsések. Azért ne feledjük, egy-egy üres éjszakával akár napi 10-15 ezer forinttól eshetünk el, így nagyon nem mindegy, hogy a vendég megjelenik-e vagy sem. Ráadásul a Booking 15%-os jutalékért szolgáltat, ami azért lássuk be, eléggé húzós. Olyan sok mindent tudnék még a Bookingról mondani, hogy lehet hogy egy külön posztot fogok szentelni neki. 

AGODA.COM

A Booking.comhoz hasonló szállásfoglaló oldal, amit inkább a világ távol-keleti részén használnak nagy lelkesen. 

Előny: Bár 15% jutalékot számol fel az oldal minden foglalás után, a pénzünkhöz utaláson keresztül juthatunk, ez által szerencsére be tudjuk magunkat biztosítani az esetleges lemondások esetére.

Hátrány: Lehet hogy én regisztráltam túl későn, és már mindenki lefoglalta a magyar szálláshelyeit, vagy túl korán, és még senki nem foglal budapesti lakásokat ezeken az oldalakon, de egyszerűen semmilyen aktivitást nem tapasztaltam, ami annyiban érdekes, hogy a legismertebb oldalakon tényleg jól teljesítenek a lakásaim. A kezelőfelületük maga a pokol, átláthatatlan, szóval amíg nagyobb marketingkampányba nem kezdenek a régión belül, addig szerintem teljesen elhanyagolható ez az oldal.

FUTOTTAK MÉG KATEGÓRIA

Számomra ide tartoznak az alábbi oldalak, ezeken eddig 1-2 foglalás kivételével semmilyen mozgolódás nem tapasztalható. Legalább is nekem. Azért ne feledjük, hogy mivel az én naptáraim betelnek az Airbnb és Housetrip-es foglalások által, emiatt sok esetben esélyem sincs megtapasztalni, hogy más oldalakról jönnének-e foglalások, de abból kiindulva, hogy a holt szezonban végképp fű sem nő errefelé, és mások tapasztalatai is az én élményeimet támasztják alá, így azt javaslom, hogy naptárszinkronizálással érdemes itt is jelen lenni, mert lássuk be, enni nem kérnek, és soha sem lehet tudni.

Only Apartments, Wimdu, Friday Flats, FlipKey, 9Flats

A legtöbb oldal, ha jobban megnézzük, egy klónozott Airbnb-nek tűnik, és sok esetben ugyanaz az anyacég áll mögöttük, így előfordulhat, hogy mi nem is tudjuk, hogy a hirdetéseink hol jelennek meg pontosan, de mondjuk aggódni nem érdemes, mert a naptárunk összeszinkronizálva jelenik meg, az ár is ugyanaz lesz, tehát egymásra foglalásra elég kicsi esély van. 

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Szeretnél még több gyakorlati tudásra szert tenni? ÚJDONSÁG: Kiscsoportos gyakorlati tréning Budapesten, ahol egy nap alatt megtanítunk az összes fontos beállításra, és eligazítunk az adózás rejtelmeiben is!

Először a kezdeti lépésekkel, adózási formákkal szeretnél tisztában lenni? Gyere el következő ELMÉLETI ELŐADÁSUNKRA, és minden egyből világos lesz. Küldd el JELENTKEZÉSED most!