Így lophatják el az összes pénzed!

think-be-careful-sign-s-4169.pngAz oktatásainkon részt vevő tagoknak fenntartott titkos Facebook csoporton belül, valamint a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete tagjain keresztül szerencsére rengeteg házigazdával vagyunk napi szinten kapcsolatban, így ha kivételesen nem a saját bőrömön keresztül kell valami borzalmasat megtapasztalni, akkor ezeken a platformokon keresztül viszonylag hamar eljut hozzám/hozzánk elég sok információ.

Az, hogy legyünk nagyon óvatosak, napról-napra egyre aktuálisabb, ezzel kapcsolatban már évekkel ezelőtt írtam egy blogbejegyzést, ezt is ajánlom figyelmedbe. Klikk: Nagyon vigyázz, ha Airbnb hoszt vagy!!!

attack2.jpgA napokban több házigazda is jelezte, hogy feltörték az Airbnb fiókját. Volt, aki a telefonján lévő alkalmazáson belül váltott néhány üzenetet egy potenciális vendéggel, aki azzal húzta be a csőbe a gyanútlan házigazdát, hogy azzal a mesével állt elő, hogy bár nagyon tetszik neki a szállás, és szeretné lefoglalni, viszont megtalálta egy másik profilon is belistázva a lakást olcsóbban, és megkaphatná-e azon az áron. A házigazda nem értette miről van szó, hiszen a lakását nem hirdeti sehol máshol, csak és kizárólag az Airbnb-n, és ott is csak egyetlen profil alatt van belistázva.

kamu7.jpgGyanútlanul ráklikkelt a vendég által küldött linkre (itt követte el az első hibát), ami egy ál-Airbnb oldalra navigálta, ahol be kellett írnia a belépési adatait a jelszóval együtt. Ez nem is volt neki gyanús, hiszen ha böngészőből nyitjuk meg (tehát nem alkalmazáson belül) az Airbnb oldalát, gyakran ismételt bejelentkezésre van szükség. A házigazdának fel sem tűnt, hogy nem az Airbnb oldalán adta meg az adatait, pár órával később viszont kapott az Airbnb-től egy visszaigazoló levelet, hogy a jelszava sikeresen megváltoztatásra került. Na innen érdekes a sztori, mert a házigazda azonnal megpróbált belépni, de a rendszer nem engedte be. Szerencséjére a profilja elérhető volt az édesapja belépési adataival is, mivel ő társházigazdaként ugyan hozzáfér a fiókhoz, de azon belül módosításokat nem tud végezni. Így lett tehetetlen szemtanúja, hogy a kifizetési adatait a hackerek megváltoztatták, az üzeneteit törölték, a hirdetéseit láthatatlanra állították. Az Airbnb-nek azonnal jelezte a problémát, akik közel 3 hétig "ültek a problémán", rengeteg egyeztetés és utánajárás közepette neki ugyanúgy fogadnia kellett a vendégeket, miközben a saját pénze egy vadidegen bankszámláján landolt. A vége szerencsére teljesen jól zárult a sztoriak, de a házigazda elmondásai alapján senkinek nem kívánja, hogy ezeket át kelljen élnie. És mielőtt valaki azt gondolná, hogy az illető még biztos kezdő, és emiatt verhették át, elmondanám, hogy az egyik legtöbbet befoglalt szálláshelyekkel rendelkező, évek óta nagyon profin üzemeltető és rengeteg tapasztalattal rendelkező budapesti házigazdáról van szó. 

attack.jpg

A többi visszajelzés nem volt ennyire horror, de azok is nagyon csúnyán végződhettek volna. A házigazdák szinte egyszerre arról panaszkodtak, hogy maga a Gmail fiókjuk lett feltörve, ezáltal szabad utat nyerve az Airbnb fiókjaikhoz. Innen pedig ismételten pillanatok kérdése, hogy mikor változtatják meg úgy a jelszavat, hogy egy ideig ne tudj belépni a rendszerbe, és mikor kezdenek el módosítgatni a kifizetési beállítáokon, törlik a teljes levelezésed, neadjisten a teljes profilod, szálláshelyeid, utazzák le a felhalmozódott kreditjeidet, stb.

Én a mai napon kaptam egy furcsa levelet, ami már annyira sok helyen egyértelműen kamu (na meg ugye szuperóvatos is vagyok), és messziről ordít, hogy átverés, de aki még nem találkozott ilyennel, annak érdemes jól szemügyre vennie, hogyan is néz ki egy ilyen levél. Pirossal be is karikáztam a gyanús elemeket.

Szóval ha bármi gyanúsat észleltek, érdemes mindig a feladó email címét megnézni, milyen oldalra próbál meg átvinni a rendszer, ott is megnézni az url-t. Sietve, telefonról soha ne kezdjünk neki semmi jelszómegadással járó, esetlegesen gyanús művelethez, és amint a Gmail vagy az Airbnb bármilyen figyelmeztetést/visszaigazolást küld nekünk, győződjünk meg róla, hogy valóban az adott cég küldte-e a levelet (feladó email címe, url sáv, stb.), és ha szükséges, változtassunk jelszót, tegyük kétlépcsőssé az azonosítást, regisztráljuk a kütyüket és böngészőket, amikkel ezeket az oldalakat használjuk. Ez lehet, hogy kicsit több időt meg energiát fog felemészteni, de rengeteg bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, ha óvatosak és kellőképpen körültekintőek vagyunk.

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés