A büntetésekhez vezető út az internetes cikkekkel van kikövezve!


swan.jpgMióta hazánkban is a reneszánszát éli, szinte minden napra jut egy új cikk a turistáknak pár napra kiadó lakásokról, azaz a köznyelvben csak Airbnb-zésnek nevezett jelenségről. Hogyan csináld, hogyan adózz, megéri-e, stb., általában ezek a hívószavak, és a szerzők ezen címekkel ellátott irományai célba is érnek, hiszen több ezer ember olvassa és osztja meg ezeket a szentírásnak vett sorokat.

Közben pedig nekünk a hajunk is égnek áll, hogy a legtöbb cikk hemzseg a pontatlanságoktól, a félinformációktól, vagy pusztán a komplett hülyeségektől, és nem győzzük felvenni a kapcsolatot a cikkek íróival, hogy azért ezt így mégsem kellett volna megjelentetni, és javítsák. Amíg ezeket az infókat valaki a saját szórakoztatására olvassa, lehet még mulatságos is, de amennyiben valaki innen szeretne használható információkhoz jutni, és ezeket felhasználva végezni a tevékenységet, azt el kell, hogy keserítsük, mert lehet hogy nagyon rossz helyen kopogtat.

why.jpgA legtöbb cikkben, még ha helyesen idéznek is egy-két kötelezettséget, teljes képet sajnos sehol nem lehet olvasni, de megmondjuk őszintén, mivel annyi tényezőtől függhet az adózás is, mentségükre legyen, hogy sajnos sok esetben képtelenség az összes, akár egyedi lehetőségre kitérni egyetlen cikken belül is. A pontatlanságra és félretájékoztatásra azonban nincs mentség!

Mi óva intenénk mindenkit, aki az interneten szeretné összeollózni a tudást, hogy belevágjon a tevékenységbe anélkül, hogy megbízható szakemberrel (akár többel is) nem konzultál, mert, és ez a legfontosabb, senkit nem fog érdekelni, hogy melyik blogon, újságcikkben, vagy fórumon olvasott tanács alapján próbálja végezni a tevékenységet. Az ellenőrzések során csak és kizárólag az számít, hogy az éppen hatályos jogszabályok alapján jársz-e el, és ennek megfelelően vezeted-e az adminisztrációdat és teszel eleget az adózási kötelezettségeidnek. Nem lesz lehetőséged arra hivatkozni, hogy X cikk, Y barát, vagy Z felhasználó javaslatára cselekedtél, jóhiszeműen. Ez nagyon fontos, hogy megértsd! 

kapcsolat_good.jpgS hogy kit értünk a megfelelő szakember alatt? Egy olyan adótanácsadót, könyvelőt, aki a teljes tevékenységre és a vele járó kötelezettségre rálát, és nem csak elmondja, hogyan csináld jól, hanem a hatályos jogszabályokkal alá is tudja támasztani neked az általa elmondottakat. Külön fontos kiemelni, hogy a jogszabályokat nem csak ismernünk kell, de meg kell tanulnunk értelmezni is, hiszen sajnos azok tényleges jelentését is néha csak többszöri nekifutásra tudja felfogni egy átlagember.

Tapasztalatból mondom, hogy ennek a személynek a megtalálása sem egyszerű feladat, ezért is érzem magam szerencsésnek, hogy sikerült egy két lábon járó jogszabálygyűjtemény adótanácsadóra bukkannom, Kis-Vén Valériára, akivel együtt az oktatásainkat is tartjuk, a résztvevők és persze jómagam legnagyobb elégedettségére. Sokan azt hiszik, hogy már mindent tudnak, aztán jön a meglepetés a képzéseken, hogy még mennyi mindennel nem voltak tisztában, és milyen hálásak, hogy végre minden egy helyen, jól összeszedetten elérhető a számukra is. Amikor azt mondom, hogy Valcsi egy két lábon járó jogszabálygyűjtemény, akkor a szó legjobb értelmében mondom, és vele is megbeszéltem, hogy ez már bizony rajta marad, de egyáltalán nem bánja, mert tudja, hogy ezt hitelesen és jól csak így lehet csinálni, de nem is tudná másképp. Sok esetben ezért is van kontraszt az előadásaink között, mert míg én viccelődve elmesélem élő példákon keresztül bemutatva, hogy mikre nagyon fontos odafigyelni a hirdetésbeállításoknál (hogy ne essünk el akár több százezer forinttól), addig ő, hogy biztosan semmi ne maradjon ki (és hogy ne kapjunk akár milliós bírságot), a száraz jogszabályokra fókuszálva mondja el az adózási és adminisztrációs kötelezettségeket. Pont olyan alapossággal, ahogyan ezt egy szakembertől én is hallani szeretném. 

radio.jpgDe szoktuk még viccesen Kockának is hívni őt. Hogy miért? Nos, amikor megkérdeztem tőle, hogy ő még miket írna bele ezekbe a hiányos és pontatlan cikkekbe, hirtelenjében "csak" ennyit reagált rá: "Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a vendégkönyv vezetése nem az egyetlen kötelező nyilvántartás... Nem tudják, hogy ki felé kell kiállítani a számlát, milyen összegről és milyen devizában, feltüntetésre kerüljön-e az idegenforgalmi adó és ha igen, akkor lehet-e devizában ráírni a számlára, milyen feltételekkel lehet egy-egy adózási módot választani és mit tegyünk, ha átlépjük a felső határt, kötelező-e pénztárgépet üzemeltetni és hogyan lehet legálisan elkerülni ennek használatát, stb. Fontos, hogy a fenti és azokhoz hasonló kérdésekre szakszerű választ kapjanak a szálláshely-szolgáltatók, és mindezt olyan szakembertől kapják, aki minden válaszát képes jogszabállyal alátámasztani, hiszen egy ellenőrzés során semmi másra, csak a jogszabályi előírásokra hivatkozhatunk a saját védelmünkben." Hát többek között ezért. :)

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés