Így adózol a lakásod után!

adozas.jpgHa egy/több ingatlan hasznosításából származó jövedelem adózásáról beszélünk, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk az alapfogalmakkal, hiszen ezek birtokában tudunk csak elindulni a helyes úton. 

Elméleti és gyakorlati képzéseinken is folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy ne csak tudjuk, de értsük is meg, hogy milyen adózási és adminisztrációs kötelezettségek vonatkoznak ránk. Ezek a kötelezettségek azonban rengeteg tényezőtől függnek.

Végre a NAV is megszólalt az ügyben, bár semmi olyat nem mondott, amit eddig ne tudtunk volna, de legalább már a honlapjukon is kint van az információ:

Klikk: NAV SAJTÓSZOBA: A lakáskiadás után adózni kell

Az adózási kérdésekre nehéz összegyűjteni a válaszokat, hiszen rengeteg jogszabálynak kell egyszerre megfelelnünk. Mi mégis megpróbáltuk egy táblázatban összesíteni, hogy a rövidtávú kiadás (Airbnb, Booking.com, stb.) és hosszútávú bérbeadás (bérlőknek, albérlőknek) adózása mely esetekben hasonlít és miben különböznek egymástól.

adozas1.jpg

(Teljes kép megnyitása honlapunkon: KLIKK!)

A táblázat tájékoztató jellegű, a 2017. januárjától érvényes kötelezettségeket mutatja, és ne feledjük, minden esetben érdemes szakemberrel konzultálni, hogy pontosan melyik adózási formát választhatjuk, hiszen éves szinten akár több százezer forint adókülönbség is lehet a különböző formátumok között. De ne feledjük, ezeket nem mi választjuk kényünk-kedvünk szerint, hanem bizonyos esetekben van rá lehetőségünk, ha törvényileg megfelelünk a feltételeknek!

És ez még sajnos mindig nem minden, hiszen kötelezett lehetsz építményadó megfizetésére is, és ha turistáknak adod ki az ingatlanod, akkor az idegenforgalmi adót is be kell szedned és meg kell fizetned havi rendszerességgel az önkormányzat felé. Emellett számos adminisztrációs teher is vár rád, bármelyik ingatlanhasznosítási formát is választod. 

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülünk, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV (BÉRLŐK, ALBÉRLŐK A LAKÁSBAN):

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés