Számold ki, megéri-e egyáltalán

interest-white-paper.jpgTöbbször hangsúlyoztam már, hogy a rövidtávú lakáskiadás nem mindenkinek való tevékenység, de eddig kifejezettem csak azzal foglalkoztam, hogy egyáltalán a személyiséged alkalmas-e arra, hogy ebbe az egészbe belevágj.

Az egyéb szálláshely szolgáltatás azonban komoly üzleti vállalkozás is, hiszen ha ügyesek vagyunk, akkor havonta akár több százezer forint plusz bevételre is szert tehetünk, azonban mindenképpen érdemes egy kicsit számolgatni, mielőtt tényleg a gyors meggazdagodás reménye lila ködként elborítaná az agyunkat.

Mint minden vállalkozásnak, a rövidtávú ingatlankiadásnak is vannak járulékos költségei, adóvonzatai, amikkel nem árt neked is tisztában lenned. Éppen ezért, készítettünk egy kalkulátort, ami a segítségedre lehet, akár ha még csak gondolkozol a kiadáson, vagy éppen elbizonytalanodtál, hogy vajon tényleg annyira jövedelmező-e ez a tevékenység, mint amennyire te azt gondolod.

kalkulator2.jpg

Azt mindenképpen tartsd kérlek szem előtt, hogy a kalkulátor kifejezetten magánszemélyeknek készült, akik a saját tulajdonú/haszonélvezetű lakásukban végzik a tevékenységet, és az átalányadózást választhatták. Így amennyiben pl. tételes költségelszámolást alkalmazol az adózásban, vagy több szobára van engedélyed, stb., kérlek ennek megfelelően módosítsd a táblázatban az értékeket. A kalkulátor nem számol azokkal a többletköltségekkel, amik a vállalkozás beindításához szükségesek, mint pl. illetékbélyeg engedélyhez, a lakásfelújítás/új bútorok árai, ágyneműk és törölközők, stb., de mindenképpen javasolt ezekkel is kalkulálni, hiszen ezek mind-mind költségként lépnek fel. (Míg az átalányadózásban ezek nem, addig a tételes költségelszámolásban azonban leírhatóak az adóalapból.)

Segítségképpen az első hónapot kitöltöttük (érdemes a saját lakásunkra jellemző kiadási költségekkel számolni, én egy átlagosnak mondható rezsiköltséggel számoltam, de ez lakásonként eltérő lehet). Viszont természetesen ezerféleképpen lehet játszani a számokkal, érdemes nagyon pesszimista számításokat is végezni alacsony ár és kihasználtság mellett, de persze engedjük nyugodtan szabadjára a fantáziánkat. A táblázatot akár menet közben is töltögethetjük, hogy mindig világosan lássuk, jó döntést hoztunk-e, vagy érdemesebb lett volna hosszútávra bérbe adni a lakásunkat, ahol a járulékos kiadásaink még az adózás után is lehet, hogy kevesebbek lettek volna. Ezt mindenki maga döntse el, a számok ott lesznek feketén fehéren.

Az ingyenes kalkulátorért töltsd ki a szükséges mezőket EZEN az oldalon, és hamarosan küldjük is e-mailben!

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés