FONTOS: Alanyi mentesként is áfát kell fizetni a jutalék után!

ado1.jpgAirbnb, Booking és egyéb nemzetközi portálokon igénybe vett szolgáltatások után áfa fizetési kötelezettség keletkezik. A témát az elmúlt (hosszú) időszakban körbejárva, a hatóságokkal többször egyeztetve a „miért”-eket és a „hogyan”-okat sajnos egyértelművé vált, hogy nem maradtak kiskapuk és sajnos egyáltalán nem lehet kikerülni az áfa fizetést még magánszemélyként sem, ezért mindenki figyelmét felhívjuk, hogy figyelmesen olvassa el ezeket a sorokat!

Kis-Vén Valéria, az Ingatlankiadás Okosan kollégája, közgazdász, okleveles adószakértő írása.

A rövidtávú lakáskiadási tevékenységet végző magánszemély adószám birtokában végezheti ezt a tevékenységét és gazdasági tevékenység lévén, áfa adóalannyá válik, függetlenül attól, hogy alanyi adómentességet választott-e vagy sem! Ebből következően vonatkoznak rá az áfa törvény rendelkezései!

Áfa adóalanyként a közösségi megosztó portálokon igénybe vett szolgáltatások miatt (!) – és nem azért, mert külföldi magánszemély vendégeket fogadunk! – közösségi adószámot KELL igényelni, amit meg KELL adni a portálon történő regisztrációs adatok között. Ez által közöljük áfa alanyiságunkat a szolgáltatást nyújtóval (Airbnb, Booking és társaik), melyre alapozva a számukra megfizetett jutalékról szóló bizonylatot (számlát) megfelelő módon tudják kiállítani.

Airbnb:

Az Airbnb a jutalékot a szállásdíjból vonja le, így nem kell elutalnunk az összeget, mivel a szállásdíjból tartja vissza. Sokan nem fedezték még fel, hogy az Airbnb a jutalékáról számlát állít ki, melyet le lehet tölteni a felületről.

Ezt az Airbnb oldalán a Foglalásaid menüpont alatt lehet megnézni:

adoszam6.jpg

 

Amennyiben a regisztráció során nem adjuk meg az EU-s adószámunkat, akkor a szolgáltató partner „sima” magánszemélyként kezel és felszámítja a 27%-os áfát a jutalékra, így a letöltött bizonylaton egy áfás jutalékot találunk:adoszam2.jpg

Amennyiben megadjuk a közösségi adószámunkat (és sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem választás kérdése, hanem KÖTELEZŐ), akkor az Airbnb nem 27%-os áfával növelt számlát fog részünkre kiállítani, hanem egy áfa nélküli bizonylatot kapunk és így a szállásdíjból is kevesebb összeget tart vissza, mivel nem fizetünk áfát felé.

Ám ez esetben sem mentesülünk az áfa megfizetése alól, hanem technikai változás történik: a 27%-os áfát nekünk kell felszámítanunk a nettó jutalékra, aminek az összegét a portálról letöltött bizonylaton találjuk meg. Az a magánszemély, aki eleve áfa-fizető (tehát nem alanyi mentes), ezt a felszámított áfát jogosult levonásba helyezni. Ám aki alanyi mentes tevékenységet végez, az a felszámított áfát nem vonhatja le. Ami bonyolítja a helyzetet az az, hogy az áfát (akár alanyi mentes, akár áfa fizetésre kötelezett valaki) be kell vallani havonta, a következő hónap 20-ig. Kétfajta bevallást kell beadni: egy belföldi „sima” áfa bevallást (2017-ben ez a 1765-ös számú bevallás) és egy közösségi bevallást (2017-ben 17A60-as nevű).

Booking:

A Booking.com által kibocsátott „számlabizonylat” nevű nyomtatvány egyáltalán nem tartalmaz áfát, esetben áfa nem kerül megfizetésre senki által. A teendő ugyanaz: fel kell számítani a jutalékra az áfát és aki jogosult rá, levonhatja. De bevallást mindenkinek kell beadni róla havonta, akár áfa fizető, akár alanyi mentes! Amennyiben egy adott hónapban nem került jutalékról szóló számla kiállításra, arra a hónapra vonatkozóan nem kell áfa bevallás(oka)t benyújtani.

 

EU-s adószám igénylése:

Mindenkinek szükséges közösségi adószámot igényelnie. Magánszemélyek esetén a ’T101-es nyomtatványon, egyéni vállalkozók a ’T101E jelű nyomtatványon tudják ezt megtenni vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is megtehetik. Ezt követően a kapott közösségi adószámot a portálokon fel kell tüntetni a törzsadatokban (regisztrációs adatokban), majd az összes jutalékról szóló bizonylatokat le kell tölteni, mert ezek fogják képezni a havi bevallások alapját. Amennyiben egy adott hónapban nem került jutalékról szóló számla kiállításra, arra a hónapra vonatkozóan nem kell áfa bevallás(oka)t benyújtani.

Figyelem! Aki magyar portálokon hirdet és a jutalékról magyar számlát kap, ott nincs egyéb teendő! A fentiek kifejezetten azokra vonatkoznak, akik nemzetközi szolgáltatást vesznek igénybe!!!

Mint látható, a fentiek hatalmas adminisztrációs terhet rónak az emberre, ám mivel letisztázódott a kérdés szakmai része mindenképp fontosnak tartottuk ezt közölni mindenkivel, a teljesség kedvéért.

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés