Út a tökéletes Airbnb-s lakáshoz 3. rész

hosting.jpgEz a bejegyzés a harmadik része annak a sorozatnak, melyben azt a témát boncolgatom, hogyan és hol érdemes lakást vásárolnunk, valamint mire érdemes figyelnünk, ha rövidtávú lakáskiadás terveink vannak. Az első rész arról szólt, hogy hogyan is kezdjünk neki a lakáskeresésnek, míg a második részben a társasház és lakóközösség buktatóira hívtam fel a figyelmet. Mindamellett, hogy nem győzöm hangsúlyozni a kalkulátor alkalmazását és a ránk vonatkozó adózási kötelezettségek tanulmányozását, végre elérkeztünk ahhoz a részhez, amire mindenki várva-várt, azaz mennyit is lehet keresni a lakásunkkal, ha turistáknak adjuk ki. 

A 2015 júniusi adatok szerint közel 5000 kiadó lakás található Budapesten, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen adottságú lakással vágunk bele a nagy kalandba, nehogy aztán csalódás legyen a vége, ha mégsem úgy jönnek a foglalások, ahogyan azt korábban elképzeltük.

Természetesen egy lakás felfuttatásához különböző marketingfogásokra és praktikákra van szükségünk, de amennyiben már "beállt" a lakás, és az árazásunk is megfelelő, valamint kellő pozitív véleménnyel rendelkezünk, akkor az alábbi bevételekkel kalkulálhatunk.

Itt van például ez az Otthontérképen hirdetett, 2 személyes 26 nm-es minigarzon, amit kifejezetten rövidtávú lakáskiadásra újítottak fel. A számomra igen kedves, nyolcadik kerületi Palotanegyed egyik legszebb házában található a lakás, ha ezt valaki így megveszi, akkor egy másodpercet sem kell a felújítással és berendezéssel bíbelődnie, a szükséges engedélyek megszerzése és a lakás megfelelő hirdetése után szinte azonnal jöhetnek is a vendégek. Bár az ára első ránézésre borsosnak tűnhet, de ez a lakás minden gond nélkül 40-50 EUR/éjszaka áron kiadható, természetesen a kiemelt időszakokban ennek akár a duplájáért is. 

kofarago1.jpg

(Az eladó lakás teljes adatlapjáért klikk a képre!)

kofarago2.jpgAmennyiben ennek a lakásnak a napi átlagárát 12.000 Ft-nak vesszük, és átlagosan havi 20 napot van kiadva, és jogszerűen választhatjuk az átalányadózást, akkor az alábbi bevételre számíthatunk. Természetesen érdemes nagyon optimista és pesszimista számításokat is végezni, és a lakás saját rezsijét alapul venni, én ezeket a számokat csak általánosságban írtam, és havi átlagban számoltam. Ha ezekkel a számokkal kalkulálunk, akkor éves szinten kb. kétmillió Ft bevételre számíthatunk adózás után, így körülbelül 8 év alatt térül meg a befektetésünk, ami egy ingatlan esetében egyáltalán nem számít rossz hozamnak, pláne ha az átlagárat sikerül feljebb tornáznunk, és a vendégéjszakák száma is minden gond nélkül lehet simán 25-30 is havonta, ha ügyesek vagyunk, így akár 4-5 év alatt is visszahozhatja a lakás az árát. Viszont mint mondtam, legyünk óvatosak, többek között emiatt is érdemes menet közben is folyamatosan számon tartani a bevételünket (én ehhez egy sima Excel táblát használok, ami a havi IFA bevallásban is nagy segítség), hogy ellenőrizhessük, tényleg érdemes-e folytatni a tevékenységet. (Ingyenes kalkulátorunkért klikk a képre!)

Ugyanezeket a számításokat a kalkulátor segítségével bármely ingatlannál elvégezhetjük, természetesen ne feledkezzünk meg a lakásvásárlással  kapcsolatos fizetési kötelezettségeinkről, valamint a felújítás költségeiről, és mindenki maga számolja ki, megéri-e belevágni, és milyen bevételre számíthat.

Még mielőtt megijednénk a magas áraktól, (és persze van 120 milliónk befektetni) íme egy példa, hogy egy 119 millió forint irányáron hirdetett, de az Airbnb-n is remekül teljesítő álomlakásból mit is lehet kihozni, ha turistáknak szeretnénk kiadni.

dozsa1.jpg

(Az eladó lakás teljes adatlapjáért klikk a képre!)

dozsa2.jpgEz a luxus kivitelezésű ingatlan a maga 6 szobájával és a Hősök terére néző panorámájával potom 275 EUR/éjszaka áron kel el, a naptárát elnézve 15-20 napos foglaltsággal/hónap, ami azért lássuk be elég jónak nevezhető. Ne feledjük, itt már azért teljesen más kategóriáról van szó, a berendezés is teljesen más, nem beszélve a felmerülő havi költségekről. Amennyiben magánszemélyként adjuk ki a lakást, egyértelműen elég hamar átlépjük az éves hatmillió forintos határig szóló áfamentességet, így bizonyosan meg kell fizetni a 18% Áfa-t, ezt nem vettem bele a kalkulációba, és lehet hogy a rezsi díjakkal is nagyon mellélőttem, de azért készítettem erre is egy kalkulációt. 

dozsa4.jpgItt már ugyan 6 szobányi átalányadóval (egy helyrajzi számon belül 8 szobáig választhatjuk az átalányadózást) és magasabb takarítási díjjal, rezsivel kalkuláltam, ráadásul egy ilyen ingatlan karbantartása is nyilvánvalóan eltér egy minigarzontól. Így ennek függvényében módosulhatnak a tételek, de ha a táblázatban látható számokkal, és ugyancsak havi 20 nappal kalkulálunk, akkor éves szinten közel 17 millió forintot tud hozni ez a luxuslakás, tehát 7 év alatt hozza vissza a befektetésünket. Ha ennél több napra van kiadva, és hihető a havi 48 ezres közös költség, akkor lehet hogy 6 év alatt is megtérül az ára. Nem is olyan rossz, ugye? (Ingyenes kalkulátorunkért klikk a képre!)

Tehát nincs más tennivalónk, ha megvan a kellő önismeret,  az elhatározás és a megfelelő ingatlan, szerezzük be a kellő engedélyeket, és rajta, hadd szóljon! 

 

ELŐZMÉNY: ÚT A TÖKÉLETES AIRBNB-S LAKÁSHOZ 1. RÉSZ

ELŐZMÉNY: ÚT A TÖKÉLETES AIRBNB-S LAKÁSHOZ 2. RÉSZ

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz! 

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk. 

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV (BÉRLŐK, ALBÉRLŐK A LAKÁSBAN):

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés