Legális ez egyáltalán?

Jó ideje nyomon követem a nemzetközi híreket az Airbnb szolgáltatásával kapcsolatban, és azt tapasztalom, hogy elég nagy káosz uralkodik a fejekben. Sok helyen azt olvassuk, hogy az Airbnb illegális, az Airbnb-t betiltották Madridban, és hasonló rémségek. Azt hiszem, épp itt az ideje, hogy rendet tegyünk néhány kérdésben.

madrid-airbnb-2014-640x300.jpg

(Fotó: Quinn Dobrawski)

Az Airbnb és egyéb szállásközvetítő oldalak nem mások, mint ahogyan a nevük is utal rá, szállásközvetítő oldalak. Összekötik a keresletet a kínálattal. Se több, se kevesebb. Ez által, mint szállásközvetítő oldal teljesen legálisan működik (megelőlegezvén a bizalmat, hogy minden rendben van a céges papírjaikkal), így általánosságban az nem értelmezhető kijelentés, hogy az Airbnb illegális, vagy betiltható, stb.

A kérdés az, hogy adott településeken a felhasználóik, azaz mi, a házigazdák, az adott település törvényi szabályozásainak eleget téve, legálisan vesszük-e igénybe ennek a cégnek a (szállásközvetítő) szolgáltatásait. Fontos tudni, hogy minden országnak, és akár azon belül minden önkormányzatnak van általában arra törvénye, hogy milyen feltételek mellett lehet szálláshelyet üzemeltetni az adott városban, településen. Ez nagy mértékben eltérhet egymástól!

New Yorkban például illegális 30 napnál rövidebb időre bérbe adni szálláshelyet. Ez a törvény. Itt két dolog történhet. Vagy a törvényhozók felismerik, hogy a mai világban olyan szinten változtak meg a fogyasztási szokások, és az online közösségi léten alapuló start-up cégek ezt nagyon jól kihasználva azonnal idomultak is a piaci lehetőségekhez, hogy a hatóságok nagyon okosan megpróbálnak lépést tartani a változásokkal, és ez által módosítani a mostanra elavult törvényekein. Szerencsére ez történt San Francisco és Franciaország esetében is, és legalább elkezdődött a párbeszéd a cég és a hatóságok között, megpróbálva megtalálni a legoptimálisabb megoldást az összes érintett fél számára. Ne feledjük, ezen lépések által a hatóságok legalizálnak eddig vagy illegális, vagy nem is létező tevékenységi köröket, majd utána adó formájában beszedik a jussukat. Win-win szutuáció, az állam is kaszál, és a házigazda is nyugodtan alszik.

Vagy pedig van az, ami most ugye New Yorkban is történik, vagyis a hatóságok tűzzel-vassal üldözik az Airbnb-t és a házigazdákat, behódolva a jelek szerint nagyon jól működő hotel lobby-nak, és mostanra lassan bírósági végzéssel a kezükben mennek az Airbnb házigazdák eddig eltitkolt jövedelmeik után, akik most joggal rettegnek, mert nagy valószínűséggel senkit nem fog érdekelni, hogy ő eddig is szívesen fizette volna az adót, csak nem volt rá lehetősége, mert a hatályos törvények alapján ki sem adhatta volna a lakását.

Az Airbnb pedig mossa kezeit, mert ő egy szállásközvetítő oldal. Az oldalra házigazdának való regisztrálással egy időben elfogadod az általános felhasználási feltételeket, miszerint tisztában vagy a településeden érvényben lévő jogszabályokkal, amik a szálláshely üzemeltetésre vonatkoznak. Amennyire bonyolult ez az egész, ugyanannyira egyszerű is. 

Tehát, amit nem győzök én is elégszer hangsúlyozni, az az, hogy mindenki legyen tisztában az adott településen érvényben levő jogszabályokkal, szabályozásokkal, szerezze be a kellő engedélyeket, tájékozódjon az adóvonzatokról, lehetőségekről, mert minden cselekedetéért csak önmaga a felelős. Madridban ezt például úgy oldották meg, hogy mindenkit köteleznek az engedélyek kiváltására, valamint minimum 5 éjszakát le kell foglalnia a vendégnek, amennyiben magánszálláshelyen, azaz az Airbnb-n keresztül talált ingatlanban szeretne megszállni.

Hasonló szabályozás Magyarországon legjobb tudásom szerint egyáltalán nincs, de természetesen bármelyik pillanatban megváltozhatnak a feltételek, így tényleg érdemes képben lenni, és jogkövető magatartást folytatni.

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal! Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz!